tiistai 24. toukokuuta 2016

Mustia ajatuksia

Viimeisin aallonpohja väisti, mutta ei loiventunut kokonaan. Tuntuu, että olen myrskyisässä ristiaallokossa, jossa aallonpohjat ja -huiput vaihtuvat nopeammin kuin koskaan aiemmin. Olo on ollut enemmän tai vähemmän jatkuvan alakuloinen häistä saakka. Ehkä taustalla vaikuttaa myös omat oletukset: luulin, että viidessä kuukaudessa olo olisi olennaisesti helpottanut – ei ole. Vertaan surua väistämättä suruun isän kuolemasta. Isäni kuoli myös tammikuussa ja toukokuuhun mennessä pahin suru oli käyty läpi. Isän kuoleman kohdalla ajallinen etäisyys lievensi tunteita ja etäännytti kaikesta. Rasmuksen kohdalla minusta tuntuu kuin kaikki vain laajenisi, kuin suru syvenisi syvenemistään. 

Viime aikoina olen alkanut pelätä, että en olekaan edes aloittanut suruni työstämistä. Että olen vain vellonut jossain kummallisessa välitilassa ilman todellista ymmärrystä tapahtuneesta. Minusta tuntuu kuin ymmärrykseni rajalla leijuisi jokin suuri ajatus, mutta en saa kiinni siitä. Pelkään sitä, pelkään, mitä on tulossa - sillä jotain on tulossa, tunnen sen. Välillä tuntuu kuin tarkkailisin itseäni ulkopuolelta; välillä on todella vaikea ymmärtää, että tämä oikeasti tapahtui meille, että meidän esikoinen on kuollut, ikuisesti kuollut. Se on yksi suurimmista ja painavimmista viime viikkojen ajatuksista. Että Rasmus on ikuisesti kuollut. Että en ikinä, koskaan, milloinkaan saa pitää esikoistani sylissä. Että en olekaan yksi niistä etuoikeutetuista äideistä, jotka saavat elää elämänsä lastensa kanssa. Että vaikka saisimme etuoikeuden olla myös elävän lapsen vanhempia, emme koskaan saa takaisin Rasmusta. Minun esikoispoikani, maailman hienoin pieni Rasmus on aina kuollut. Perheestämme puuttuu aina yksi, meidän esikoisemme puuttuu perheestämme aina. Vaikka vuodet helpottavat meidän oloa, ei Rasmusta tuo mikään takaisin.

Tämä viime aikojen suru on ollut rumaa ja raastavaa. Kaikki jalous ja ylevyys on riisuttu ja jäljellä on enemmän tai vähemmän painokelvottomia tunteita. Minua harmittaa aivan käsittämättömän paljon, että Rasmus on kuollut. Minua harmittaa, että juuri me saimme tämän kohtalon; olisin pärjännyt ilmankin. Olen niin väsynyt, että en jaksa edes ajatella onneksi sitä sun tätä -lauseita, jotka joskus ovat auttaneet. Lapsensa menettäminen on perseestä, en jaksa yrittää pukea sitä mihinkään kauniimpaan muotoon. Päätä särkee koko ajan, aamusta iltaan. Minua ärsyttää asiat. Päällimmäisenä se, että Rasmus on kuollut. Sen jälkeen melkeinpä kaikki muu. Haluaisin vain puhua tästä kaikesta, uudestaan ja uudestaan ja sitten jälleen uudestaan. Tuntuu vain, että olen unohtunut pysäkille, jolta juna meni jo aikoja sitten. Ei helpota vitutusta yhtään.

Haluaisin kirjoittaa tähän vielä jotain kaunista ja ylevää. Kirjoittaa, että kyllä tämä taas tästä, tunne kerrallaan eteenpäin, kuuluu asiaan ja vielä täältä noustaan. En kirjoita. Ei huvita. En halua. Tämä kaikki on ihan perseestä, lapsen kuolema on syvältä eikä siinä ole juuri nyt mitään kaunista.

6 kommenttia:

  1. Voi Hanna. Elät tosi rankkaa aikaa.
    Olen surullinen puolestasi ja kaikkien meidän puolesta, joiden lapsi on kuollut.

    Taas kerran osa ajatuksistasi tuntui hyvin tutulta. Minullekin tulee usein hieman epätodellinen ja epäuskoinen olo siitä, mitä on tapahtunut. Toisaalta se (kohtukuolema) ei tunnu väistyvän mielestä lainkaan ja samaan aikaan on vaikea täysin käsittää ja sisäistää vauvan kuolemaa. Itseasiassa koko raskausaika tuntuu minusta nyt jollain lailla epätodelliselta muistolta.

    Olen yrittänyt antaa kaikkien tunteiden ja ajatusten tulla ja alussa oikein aktiivisesti mennä niitä päin. Nyt en enää tee niin. Oloni on tasaisempi. Silti välillä mietin, mitä vielä on edessä, missä kohtaa oikein olen nyt, olenko huomaamattanikin väistänyt jotain, mitä olisi pitänyt käsitellä.

    Luulen että omalla kohdallani on niin, että minulle seuraava merkittävä vaihe tämän surun käsittelyssä koittaa sitten jos tulen uudelleen raskaaksi ja sitten sen raskauden käännekohdissa ja mahdollisen elävän vauvan syntyessä. Jos taas käy niin, että lapsihaaveesta pitää luopua kokonaan, edessä on uusi suruaika ja silloin suren varmasti myös tämän vauvan kuoleman jotenkin ihan uusiksi tavalla, jota en vielä tunne.

    Sinun blogiasi lukiessani tuntuisi helpolta väittää, että olet varmasti tehnyt surutyötä tämänhetkistä vaihetta ennenkin, vaikka suru tuntuu nyt aiempaa raastavammalta ja rujolta. Uskon että surussa on erilaisia vaiheita ja hetkiä, mutta harvoin se etene minkään systemaattisen kaavan mukaan. Omista epäilyistäni huolimatta en myöskään oikeastaan usko että on mitään oikeaoppista tapaa tehdä surutyötä. (Se vähä tieteellinen tutkimus, mitä aiheesta olen lukenut, tukee myös tätä käsitystäni. Ennen puhuttiin tietyistä vaiheista, enää ei niinkään.) Ehkä olisi helpompaa, jos kaikki menisi jonkun sapluunan mukaan, mutta ei vain taida mennä.

    Tunnistan myös puhumisen tarpeen. Olen käynyt muutaman kerran puhumassa ja itkemässä tästä terapeutille. Se tuntui toisaalta älyttömältä: Itkeskelin ja kerroin samat asiat jotka olin jo kertonut moneen kertaan ja kirjoittanut myös päiväkirjaan. Terapeutti ei myöskään ehtinyt kysyä eikä sanoa juuri mitään, kun minä vain puhuin ja puhuin. Mutta pelkästään se tuntui vähän auttavan.

    Tykkään siitä, ettet kirjoittanut mistään kohottavasta, kun ei siltä kerran tuntunut. Myöskään tähän kommenttiin ei tarvitse vastata mitään, jos ei siltä tunnu.
    Olet joka tapauksessa mielessäni.

    Matkatoverisi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi matkatoveri sinua, kiitos kun luet - ja etenkin, että kirjoitat.

      Uskon ja tiedän surreeni valtavan määrän, alusta saakka. Aallonpohjien kohdalla iskee välillä vain niin massiivinen epäusko: eikö tämä ikinä lopu, enkö ole päässyt eteenpäin lainkaan. Olen alusta saakka kieltäytynyt määrittämästä raameja surulleni, jonka vuoksi vastoin normaalia tieteellistä minää en ole lukenut (juurikaan) surusta. Olen pelännyt, että alkaisin liiaksi peilata tunteitani ja oloani johonkin määritelmään surutyöstä, olen halunnut antaa tunteiden tulla juuri sellaisina kuin ne tulevat - puhtaina nousten suoraan minusta ja minun surustani. Systemaattista kaavaa surussa ei ole, ehkä se helpottaisikin. Olisi varmasti helpompi, jos jokin sapluuna olisi. Voisi laittaa rastin ruutuun jokaisen läpikäydyn tunteen kohdalle: check, ja sitten seuraavaan.

      Onneksi olet käynyt terapeutilla. Toivottavasti jatkat käyntejä. Se tuntuu välillä älyttömältä, tunnistan tunteen. Itse erään tunnin yksinpuhelukerran jälkeen tuumasin vain "oh well, hänelle maksetaan tästä palkkaa." Jostain syystä se ajatus helpotti tasoittamaan hämmennystä siitä, että todella nyyhkytin tuhanteen kertaan puhutut asiat jälleen uudestaan. Olen ottanut käynnit Rasmus-aikana; silloin saan puhua vain ja ainoastaan Rasmuksesta ja tästä kaikesta jollekin, joka saa palkkaa minun epäloogisten ajatusten kuuntelemisesta.

      Uusi raskaus tulee varmasti olemaan oma matkansa tässä surussa. Toivon, että saat sen vielä kokea - surun ja pelon takaa sillä matkalla kuitenkin varmasti pilkistää toivo. Ja vaikka mikään ei koskaan tuo takaisin menetettyä lasta, uskon sisarusten eheyttävän minuutta ja perhettä.

      Sinäkin olet mielessäni.

      Poista
  2. En osaa sanoa mitään. Ehkä itsekin olen sen verran voimaton, ehkä tajunnut ettei aina voi olla cheerleader tai Elastinen. Ei se aina lohduta, se tieto että joskus helpottaa. Ei se poista sitä menetystä, se on silti yhtä iso ja se on kohdattava juuri niin painavana ja pimeänä kuin se on. Menet sen mukana, syöt jos tekee mieli, nukut jos haluat, puhut jos siltä tuntuu tai olet hiljaa. Pääasia, että hengität veto kerrallaan vaikka kyyneltenkin läpi. Olet ajatuksissa, olette Rasmuksen kanssa, tänäänkin. ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus täytyy vain saada tuntea rumia tunteita ilman vaatimusta jostain positiivisesta tausta-ajatuksesta ja tsempistä. Sen jälkeen sitä nousee taas hieman vahvempana takaisin jaloilleen - sellaisella "selvisinpäs tästäkin" -fiiliksellä. Ihana sinä, kun ymmärrät ja olet niin läsnä - noudatin myös neuvojasi ja nyt on jo helpompi olla ♥

      Poista
  3. Oli pakko tulla ryhmän jälkeen käymään täällä. Jos haluat vaihtaa kuulumisia, täällä olen. Ja jos tämä.sama teksti tulee jo kolmatta kertaa, en vaan itse älyä, että se on julkaistu..

    T. Rauhan äiti (a647803@student.uta.fi)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun tulit! Viesti tuli vain kerran - ei hätää. Laitoin sinulle viestiä!

      Poista